RSS

7 sebab mengapa orang malas membaca buku…..

13 Feb

sumber :  http://www.imotivasi.com

7 sebab kenapa orang tak suka membaca buku:

  1. Dia anggap membaca ni samalah ngan belajar. Belajar cukup le setakat kat sekolah aje.
  2. Asal membaca je, rasa mengantuk. Asal mengantuk je, mesti time membaca.
  3. Benci meletak matlamat dalam hidup.
  4. Kurang merasa kemanisan membaca.
  5. Kurang mahu memperbaiki hidup.
  6. Ego, berkata membaca tak perlu. Belajar dari pengalaman sudah cukup.
  7. Tak nampak kepetingan ilmu dalam usaha mencapai kejayaan dalam pelajaran, pekerjaan, perniagaan, kewangan, perhubungan, ibadah dan kekeluargaan.

Tanya diri sendiri, Anda bagaimana? Kurang minat membaca buku?

Ketahuilah hakikat bahawa jika Anda nak mencapai kejayaan, nak tak nak Anda kena melatih diri membaca setiap hari. Dengan membaca, Anda akan dapat tahu lebih banyak perkara untuk menjadikan Anda semakin dekat dengan kejayaan diidamkan.

Cara paling bagus adalah dengan meluangkan masa paling kurang 1 jam setiap hari, paling kurang 2-3 bab dalam sehari. Lama-kelamaan minat membaca tu akan timbul dengan sendirinya. Buat masa ni, biasakan diri membaca sebuah buku seminggu.

 
4 Comments

Posted by on February 13, 2010 in Tazkirah

 

4 responses to “7 sebab mengapa orang malas membaca buku…..

  1. Mohamad Afiza

    February 13, 2010 at 3:55 pm

    Orang Malaysia memang malas membaca walaupun satu ayat.
    Aku pernah jadi cashier di food court. Aku letak “CONTER CLOSED” masih ada orang tak baca dan tunggu orang tegur supaya bayar kat kaunter lain.
    Kat Hypermarket depan kaunter ada tulis Hari Isnin, Selasa, Rabu sila bawa plastik sendiri atau kena bayar untuk plastik. Masih ada yang tak baca dan buat hairan bila kena caj untuk plastik.

     
  2. Mohamad Afiza

    February 13, 2010 at 3:55 pm

    Orang Malaysia memang malas membaca walaupun satu ayat.
    Aku pernah jadi cashier di food court. Aku letak “CONTER CLOSED” masih ada orang tak baca dan tunggu orang tegur supaya bayar kat kaunter lain.

    Kat Hypermarket depan kaunter ada tulis Hari Isnin, Selasa, Rabu sila bawa plastik sendiri atau kena bayar untuk plastik. Masih ada yang tak baca dan buat hairan bila kena caj untuk plastik.

     
  3. Ahmad Kamil

    February 16, 2010 at 2:38 am

    Bangsa memabca, bangsa berjaya..hee..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: